Lyckade svenska reklamfilmer – Del 3

september 27 , 2016 by: Otto Georg reklamfilmer

Tanken var, när jag började med denna blogg, att jag skulle dela med mig av reklamfilmer från världen över, som jag och allmänheten ansetts som lyckade reklamfilmer. Men då jag är svensk, valde jag att ta några svenska snuttar som verkligen slog igenom under perioden de visades.

Allt eftersom jag skrev insåg jag att jag inte skulle få plats med allt i ett enda blogginlägg, då det skulle ha blivit allt för långt, vilket resulterade i att jag valde att göra två delar, som sedermera blev tre. Under tiden som jag letade rätt på filmsekvenser för att kunna visa er, lyckades jag hitta en rad andra klipp som jag också tyckte borde finnas med, men ännu en gång inte fick plats, drav den tredje delen.

Dom dagar som börjar bäst, brukar bli bäst

Nu var det inte enbart Gevalia som gjorde reklam för sitt kaffe, även Löfbergs Lila och Blå Mocca kunde ofta ses i tv-rutan. Nu var det dock inte deras reklamfilmer som gjorde den produkten mest känd utan istället deras smarta förpackning, där de valt att använda sig av en plåtburk istället för de traditionsenliga vakuumförpackade paketen som det flesta av marknadens kaffe såldes i, och säljs i även idag.  Då dessa plåtburkar kunde användas till så mycket annat efter att kaffet va slut, gjorde att många valde att köpa produkten. Visst, nu smakade självfallet kaffet också gott, men plåtburken hade tveklöst en fördel över konkurrenterna.

Långköraren ICA och deras reklamfilmer

Den tveklöst största serien reklamfilmer och den som pågått längst, är utan tvivel ICAs alla olika reklamfilmer. Första filmen från ICA med Stig och co i rutan sändes 2001 och än idag, 15 år senare kan man se ICA reklam i tv-rutan, även om reklamen idag har en hel del nya ansikten jämfört med 2001, när första avsnittet sändes.

ICA reklam år 2001: https://www.youtube.com/watch?v=AX-peTIH7ew
ICA reklam år 2016: https://www.youtube.com/watch?v=HVSipP9RCmE

Hedersomnämningar

Svensk underhållning som bäst, det är vad många sa om Ronny och Ragge när paret var som populärast i svensk tv. Som ung kommer jag mer än väl ihåg dem, och hur mycket jag gillade att kolla på dem. Duon medverkade bland annat i en reklamfilm för försäkringskassan med uttrycket, ”även gamla raggare ska kunna bjuda på korv, hör med försäkringskassan”.

Jag har redan nämnt en reklamfilm med Robert Gustavsson, men han kan gott nämnas igen. I del två i denna serie delade jag med mig av hans reklamfilmer om Spendrups Original. Detta var långt ifrån den enda reklamfilmen som han gjort under sin karriär. Under 1993 kunde han ses i tv-rutan, sittandes i en a-traktor där han berättade vad han skulle göra om han vann stort, som en del av reklamen för svenska spels Lotto. Dock långt ifrån lika rolig som deras ”Snälla Åke” reklam som jag tog med i den första delen i serien. Av alla dom som jag tagit med i dessa tre blogginlägg är favoriten just lottoreklamen med snälla Åke, följt av Gustavssons Spendrups Original reklam, om ful- och finöl.