Redbull

oktober 08 , 2016 by: Otto Georg reklamfilmer

Det har genom tiderna förekommit en mängd framgångsrika reklamkampanjer för olika produkter och marknader, men kanske dock främst i USA. Det är inte alltid som vi i Sverige eller Europa fått ta del av dessa kampanjer vilket kan göra oss lite förvånade när vi tar en närmare titt på vilka kampanjer som lyckats allra bäst under det senaste århundradet.

I det tre inledande blogginläggen valde jag att fokusera på kampanjer som ligger oss nära, kampanjer som skett inom svensk media från företag som Norrlands Guld, Pripps blå och den idag långkörande ICA-reklamen. Det fjärde inlägget i bloggen handlade om en kampanj, som i mångas ögon anses som kanske den mest lyckade reklamkampanjen någonsin, världen över. Det räcker med att säga ”Marlboro Man” och så gott som alla som hör orden yttras vet exakt vad det är vi syftar på.

Redbull stratos projekt

En kampanj som ligger färskt på minnet, då det inte var allt för länge sedan som den genomfördes var det så kallade Redbull Stratos projektet, där den österrikiske äventyraren och våghalsen Felix Baumbartner blev första människan i historien att uppnå ljudets hastighet utan några hjälpmedel bortsett från jordens gravitation. Redbull stod dock fast vid att detta inte var något reklamjippo utan bara ett sponsrat event där Baumbartner skulle skickas upp till den övre stratosfären för att sedan hoppa ut från sin kapsel och falla tillbaka ner mot jorden i en specialbyggd dräkt. Dom menade på att detta var ett utmärkt sätt att förstärka den mentalitet och bakgrund bakom varumärket och öka insikten i att Redbull stod för äventyr och vågade utmaningar.

redbull-stratos

Hoppet genomfördes den 14 oktober 2012 där hans specialbyggda kapsel skickades upp i stratosfären med hjälp av en heliumfylld ballong. När han väl nått den planerade höjden genomförde han sedan hoppet, som sändes live på youtube där närmare 10 miljoner människor följde händelserna. När han hoppade ut från kapseln befann den sig på otroliga 39 045 meters höjd, alltså 39 mil upp i luften. Under fallet nådde han farter som beräknades till upp emot 1342 km/h, vilket också innebar att han lyckades med målet att passera ljudvallen och flyga snabbare än ljudets hastighet som ligger på 1234,8km/h. Han lyckades således nå målet med lite över 100km/h till godo.

Baumbartners GO-PRO kamera

Precis innan han tog steget ut och påbörjade sitt fall valde österrikaren att säga:
Jag önskar att ni kunde se det jag ser. Ibland måste man komma riktigt högt upp för att verkligen förstå hur små vi egentligen är. Nu återvänder jag hem.

Strax därefter tog han steget ut och påbörjade sitt fritt fall som varade i 4 minuter och 19 sekunder innan han aktiverade fallskärmen, för att sedan landa säkert i öknen i New Mexico.

Förutom en kapsel fylld med kameror och kameror stationerade i Roswell där kommandocentralen låg, hade Baumgartner även Go-Pro kameror på sig för att dokumentera hoppet.

Se hela stratos hoppet från hopp till landning

Flera världsrekord

Med Redbulls hjälp lyckades han slå en rad olika världsrekord:

  • Högsta uppnådda hastighet 1,342.8 km/h utan fordon
  • Hopp från högsta höjd: 39 mil
  • Längsta fritt fall utan fallskärm utvecklad: 4,20 min
  • Längsta fall utan utvecklad fallskärm: 36 529 meter